Om os
Den nordiske velfærdsmodel er anerkendt for sine ydelser, men står over for store udfordringer. En voksende ældrebefolkning, en svindende arbejdsstyrke og et mere komplekst samfund kræver nye og mere effektive løsninger på de opgaver, den offentlige forvaltning skal løfte. Det betyder, at vi som kommune må arbejde tæt sammen med borgerne og skabe rammer, der både styrker deres trivsel og giver dem mulighed for at bidrage til de gode løsninger.
Hvordan bliver vores kommune et bedre sted for flere?   

For at løse de komplekse opgaver og udfordringer, den offentlige sektor står over for, kræver det intelligente og varierede løsninger. I Kolding Kommune har vi gjort design og designtænkning til kernen i vores tilgang. Helt kort fortalt handler det om at sætte mennesket i centrum, stille spørgsmål og lytte. Meget tyder nemlig på, at det er mere effektivt at imødekomme individuelle behov frem for at udrulle én løsning, der skal passe alle. 

Hvorfor designtænkning?

Vores fokus på designtænkning er ikke tilfældigt. Med en internationalt anerkendt designskole og fire videregående uddannelser, der aktivt arbejder med design, har Kolding Kommune længe været et knudepunkt for designforskning – både nationalt og internationalt. Hertil kommer vores kulturinstitutioner og et dynamisk erhvervsliv, som har skabt en stærk tradition for at anvende designtænkning på tværs af sektorer og industrier.

Drevet af en fælles vision

I 2012 tog vi et vigtigt skridt og lancerede en ny designcentreret vision for vores kommune: “Sammen designer vi livet”. Den handler i al sin enkelhed om at anvende designtænkning til at skabe bæredygtige løsninger og forandringsprocesser, der gavner både den enkelte og fællesskabet.

Året efter etablerede vi Designsekretariatet som en udviklingsenhed i Kolding Kommunes Centralforvaltning, og siden da har vi arbejdet målrettet på at integrere designtænkning i flere strategiske indsatsområder og arbejdsgange. I dag, mere end ti år senere, ser vi tilgangen anvendt på flere områder – fra at forme politik og lede forandringsprocesser til at forbedre alt fra affaldshåndtering og rehabilitering til dagtilbud og byudvikling. 

De rigtige spørgsmål og løsninger

Et ofte stillet spørgsmål er, om designtænkning erstatter alle kommunens specialiserede tilgange og fagligheder. Svaret er klart nej. Designtænkning handler snarere om at stille de rigtige spørgsmål, før vi løser borgernes udfordringer, så vi undgår at symptombehandle og kan nå ind til problemets kerne.

Når vi går i dialog med borgerne, opdager vi nemlig hurtigt, at meget af det, vi troede, vi vidste, ikke holder – ligesom vi gradvist bliver klogere undervejs. Det kan være frustrerende og føre os tilbage til start, gang på gang, for at afprøve nye løsninger. Men netop det, gør processen spændende. Gennem tæt samarbejde med borgerne bliver vi klogere på, hvordan vi skaber bæredygtig forandring, der gavner både den enkelte og fællesskabet.

Historik

Vi har arbejdet med designtænkning i kommunen siden 2012, hvor vi vedtog en designcentreret vision og etablerede et designsekretariat i Centralforvaltningen. Siden da er der løbet meget vand gennem åen. Her kan du få et hurtigt overblik over de vigtigste milepæle. 

2012 – 2013
2014 – 2016
2017 – 2019
2020 – 2022
2024 –
Vil du vide mere om hvordan du kommer i gang?
Design og designtænkning er dybt forankret i Kolding Kommunes DNA. Men hvordan tager man som forvaltning eller medarbejder de første skridt, når man endnu ikke mestrer metoderne? Som med enhver kulturændring kræver det intern forankring, øvelse og nysgerrighed. Her deler vi vores bedste tips til at komme i gang.
Kom i gang