Vores tilgang
Vi bruger designtænkning til at udvikle alt fra politik og organisationsændringer til at fremme innovation og konkrete velfærdsydelser. Det betyder i praksis, at vi møder mennesker, hvor de er, og er nysgerrige efter at forstå deres reelle behov. Ofte viser det sig nemlig, at den udfordring, vi skal løse, er en anden end først antaget.
Enkelt og intuitivt

Der er mange måder man kan arbejde med designtænkning, og nogle modeller og processer er mere teoretiske end andre. For os har det været vigtigt at adoptere og udbrede en tilgang, som er intuitiv for både medarbejdere og borgere.

I det daglige arbejder vi med en model, der hedder Borgerens Centrum, og tilgangen kalder vi ganske enkelt 1-2-3. Begge er med til at sikre, at kommunens hjælp opleves sammenhængende for den enkelte borger, og at man ikke bliver kastebold mellem forskellige forvaltninger.

Træd ind i Borgerens Centrum

Grundlaget for vores arbejde med designtænkning er modellen Borgerens Centrum. Den sikrer helt konkret, at vi stiller os side om side med den enkelte borger og prøver at forstå problemstillingen fra borgerens perspektiv, dvs. uden at tage vores fagbriller på.

Dette kan være lettere sagt end gjort, når man har sin egen forvaltnings processer og tilbud dybt under huden. Ikke desto mindre prøver vi for en stund at lægge vores “faglige bagage” til side og i stedet fokusere på at mødes menneske til menneske. Det øger chancen for, at vi får bygget gensidig tillid og forståelse for borgerens egentlige behov og ønsker.


Trin 1: Stil spørgsmål, før du giver svar

I Borgerens Centrum spørger vi ind til borgerens ønsker. Hvilke behov har det menneske, vi taler med? Hvad er vigtigt for vedkommende? Vi prøver at være nysgerrige og udfordre vores både egne antagelser.

Skab mening i Borgerland

Borgerland er stedet, hvor borgeren og kommunen mødes og samarbejder med hinanden i det daglige. Det er således også her, at borgerens oplevelse af kommunen skabes. I Borgerland bruger vi ikke vores fagsprog, men taler udelukkende et hverdagssprog, så borgeren føler sig set og hørt.

Derudover er det vigtigt, at de løsninger, vi skaber, bliver skabt i samspil med den enkelte borger. Det sikrer, at løsningen giver mening for det menneske, det hele drejer sig om. Vi ønsker, at borgeren får en oplevelse af “at kunne selv”.


Trin 2: Skab mening sammen med borgeren

På andet trin bruger vi vores indsigter i borgerens situation til at skabe nye, meningsfulde løsninger. Vi undgår fagsprog og klassiske pakkeløsninger. Vores erfaring viser nemlig, at det ikke behøver blive dyrere at skræddersy en løsning.

Vi skaber handling i Fagland

Uden om Borgerland ligger Fagland, og det er her, vi som medarbejdere i kommunen omsætter løsninger til handlinger, så de kommer ud og lever i den virkelige verden.

I Fagland er borgeren aldrig til stede, og her kan vi frit bruge vores fagsprog, ligesom vi kan bringe flere forskellige fagligheder og forvaltninger i spil. Det er også i Fagland, at vi måler, om en løsning har den ønskede effekt, eller om vi skal udvikle en ny og bedre.


Trin 3: Gør det muligt

I Fagland inddrager vi kollegaer og andre faggrupper for at få den gode løsning til at lykkes. Får vi øje på noget, vi ikke selv kan ændre, spørger vi en leder eller chef. Ofte kan de hjælpe med at åbne op for nye muligheder.

Hvordan bruger vi vores tilgang i vores casestudier?
Vi bruger designtænkning i Kolding Kommune til at skabe bedre velfærd med færre ressourcer. Her har vi samlet en række gode eksempler på vores designinitiativer, hvor tæt dialog med borgerne skaber løsninger med værdi for både den enkelte og fællesskabet.
Se cases