Food 2030
Kolding som ”living lab” for fremtidens fødevaresystemer
Erhvervsliv
Bæredygtighed
På verdensplan kæmper ca. 2 milliarder mennesker med overvægt, mens 800 millioner er underernærede. Samtidig går en tredjedel af verdens mad til spilde, og vores fødevareproduktion belaster klimaet betydeligt. Hvis der skal være sund og nok mad til alle i fremtiden, er der behov for bæredygtige løsninger.
Start dato
2021
Kontakt person
Helle Fuglsang Vilsbøll
Projektleder, FOOD2030
helvi@kolding.dk
Udfordring

Vores fødevaresystemer skal gentænkes, og ligesom mange andre byer og kommuner, ønsker Kolding at være en del af løsningen. Men hvordan kan man bruge designtænkning som nøgle til at løse de største udfordringer, lokalt såvel som globalt?


Process og løsning

I 2021 blev Kolding Kommune og Syddansk Universitet en del af FOOD2030, et EU-finansieret forskningsprojekt med partnere fra 12 europæiske byer. I de kommende år skal Kolding fungere som et "living lab", hvor vi bruger designtænkning til at udvikle lokale initiativer, der kan fremme et mere bæredygtigt fødevaresystem.

Projektet inddrager aktører fra jord til bord, lige fra producenter og distributører til detailhandlere og borgere. Med afsæt i deres ønsker og behov, udvikler og afprøver vi en række forskellige løsninger og får konkrete indsigter i, hvad der virker – og ligeså vigtigt, hvad der ikke gør.


Resultater

Til dato har FOOD2030 igangsat indsatser på 37 forbedringsområder. Bl.a. inden for:

  • Distribution og transport: Her undersøger vi mulighederne for at skabe et mere lokalt fødevaresystem, så vi kan øge fødevaresikkerheden og minimere emballage og transport.
  • Forbrug og adfærd: Her inddrager og inspirerer vi borgere i Kolding til at ændre deres vaner mod en mere bæredygtig madkultur, bl.a. gennem fællesspisningsevents og workshops.
  • Madspild: Her undersøger vi effektive metoder til at undgå madspild både i private husholdninger og i offentlige kantiner, samt cirkulære tiltag for genanvendelse af madaffald.
  • Styring og organisering: Her samarbejder vi med relevante myndigheder om at organisere og forankre tiltag, der kan fremme udviklingen af et mere bæredygtigt fødevaresystem.

Gennem projektets enkelte indsatser opsamler vi løbende ny viden, data og feedback, som indgår i kommunens overordnede roadmap for en mere bæredygtig fødevarestrategi. Forskningsprojektets endelige resultater forventes at blive offentliggjort efter afslutningen af FOOD2030 i år 20xx.

Se billeder
Se flere cases
Se alle
Bæredygtighed
Affald og renovation
Skatkammeret
Kunsten af transformere affald til guld
Sundhed og velfærd
Hjem, hjemlighed og hjemfølelse
Et bo-tilbud skal føles som et hjem
Erhvervsliv
Uddannelse
Sheworks Atelier
Når arbejdsmarkedet ligger i dine hænder
Sundhed og velfærd
Ligevægt
Fra overvægt til et liv i ligevægt