I Kolding Kommune ønsker vi at styrke kvinder med anden etnisk baggrund, så de kan blive en aktiv del af vores arbejdsmarked. Men hvordan hjælper vi kvinder, som ofte ikke taler dansk, med at opnå både mod og de nødvendige kvalifikationer til at træde ind på det danske arbejdsmarked?
Sheworks Atelier begyndte som et forskningsprojekt på Designskolen Kolding i samarbejde med en gruppe immigrant- og flygtningekvinder uden for arbejdsmarkedet. Men i stedet for at fokusere på de barrierer, som ofte afholder dem fra jobmuligheder – som fx sproglige udfordringer og manglende formelle kompetencer – brugte vi designtænkning til at sætte fokus på kvindernes styrke: Deres håndværksmæssige færdigheder.
Gennem projektet fik kvinderne mulighed for at deltage i skræddersyede opkvalificeringsforløb, hvor de både blev matchet med håndværksopgaver, der passede til deres faglige niveau, og fik nye kompetencer, som styrkede deres muligheder for at træde ind på arbejdsmarkedet.
Ved afslutningen af projektet etablerede Kolding Kommune, Designskolen Kolding, FOF og Flexfabrikken i fællesskab Sheworks Atelier. I dag fungerer atelieret som en selvstændig design virksomhed, der "upcycler" kasserede tekstiler til håndlavede designprodukter med høj æstetisk værdi. Produkterne forhandles bl.a. af designforretninger og museumsbutikker.
Sheworks beskæftiger i dag xx ansatte, mens andre kvinder, der har gennemført opkvalificeringsforløbene, fortsætter deres karriere i andre brancher som fx pædagogik.
Efter forløbet er 38 procent af deltagerne kommet i arbejde eller påbegyndt en uddannelse.
Derudover bidrager projektet til den cirkulære økonomi. Ved at genbruge overskudsmaterialer fra bl.a. tekstilindustrien sparer Sheworks Atelier miljøet for cirka 30 millioner kg CO₂ årligt.