Hjem, hjemlighed og hjemfølelse
Et bo-tilbud skal føles som et hjem
Sundhed og velfærd
Et velkendt miljø med et godt støttesystem er særlig vigtigt for udsatte personer og mennesker med handicap. Det hjælper med at reducere stress, mindske isolation og skabe stærke relationer – faktorer, der tilsammen danner et solidt grundlag for et godt og selvstændigt liv.
Start dato
2022
Kontakt person
Karen Tønning
Udviklingskonsulent og projektkoordinator, Kolding Kommune
katon@kolding.dk
Udfordring

I Kolding Kommune har vi en klar vision for vores bo- og støttetilbud på social- og handicapområdet: at sikre, at hver enkelt beboer har et godt og trygt hjem, hvor de kan opbygge en følelse af hjemlighed og trivsel. Men hvilke justeringer og forandringer skal der til for at realisere visionen?

Process og løsning

I designprocessen gennemførte vi omfattende feltarbejde for at få en dybere forståelse af problemstillingen. Sammen med borgerne, ansatte og pårørende satte vi fokus på, hvordan man oplever at føle sig “hjemme” i kommunens bo- og støttetilbud. Her arbejdede vi bl.a. med begreber som hjem, hjemlighed og hjemfølelse for at udforske de mange idéer, følelser og forståelser, der knytter sig til hjemmet.

Indsigterne fra feltarbejdet afslørede syv centrale indsatsområder, herunder “De skønne omgivelser”, “Den gode hverdag” og “Det fede fællesskab”. Disse områder rummer også konkrete tiltag, der kan styrke oplevelsen af et godt og trygt hjem. For eksempel kan et forbedret indgangsparti, gangareal eller fællesrum gøre en stor forskel for brugerne af kommunens bo- og støttetilbud, så de føler sig mere hjemme.

Resultater

For at fremme en langsigtet kulturændring på social- og handicapområdet, og integrere vigtigheden af hjem, hjemlighed og hjemfølelse i vores mindset og dagligdag, har vi søsat flere forskellige tiltag:

  • Uddannelse af hjemlighedsambassadører
    Disse er med til at iværksætte initiativer på alle bo- og støttetilbud og sikre, at de tilpasses de enkelte steder.
  • Publicering af idékatalog
    Kataloget er udviklet af pædagogstuderende på UC Syd og indeholder faglig viden og konkrete forslag til tiltag, der kan iværksættes på kommunens bo- og støttetilbud.
  • Workshops og materialer
    Vi tilbyder workshops og workshopmaterialer, som hjælper pædagoger med at sætte fokus på at skabe hjemfølelse gennem sanselige indtryk. Materialet er udviklet af studerende fra Designskolen Kolding.

Afledte effekter

En af de positive afledte effekter af projektet er den forbedrede arbejdsglæde blandt medarbejderne. Tallene peger bl.a. på:

  • Større arbejdsglæde
  • Fald i sygefravær
  • Bedre fastholdelse af medarbejdere
Se billeder
Se flere cases
Se alle
Bæredygtighed
Affald og renovation
Skatkammeret
Kunsten af transformere affald til guld
Erhvervsliv
Bæredygtighed
Food 2030
Kolding som ”living lab” for fremtidens fødevaresystemer
Erhvervsliv
Uddannelse
Sheworks Atelier
Når arbejdsmarkedet ligger i dine hænder
Sundhed og velfærd
Ligevægt
Fra overvægt til et liv i ligevægt