Hver dag afleveres store mængder affald på genbrugsstationerne i Kommune, men kun en lille del vender tilbage som genbrug til borgere og virksomheder. Hvordan kan vi indsamle det på en effektiv måde og gøre det mere attraktivt at genbruge end at købe nyt?
I designprocessen lagde vi ud med spørgeskemaundersøgelser, workshops og desk research for at få en dybere forståelse af både borgernes og de lokale virksomheders ønsker og holdninger til genbrug. Det gav os bl.a. indblik i, hvilke typer genbrugsobjekter og materialer der er efterspørgsel på, samt hvilke strukturer og mekanismer der kan være med til at understøtte mere cirkulære forbrugsmønstre.
En af de vigtigste indsigter fremhævede behovet for løsninger, der øger værdien af genbrugsvarer. Med andre ord, løsninger der sikrer, at genstande, som afleveres på genbrugspladsen, kan komme tilbage i cirkulation og nå borgerne på en attraktiv og lettilgængelig måde.
Det gav os ideen til Skatkammeret – et logistiksystem, der indsamler genbrugsmaterialer fra genbrugspladsen og videreformidler dem til virksomheder, institutioner, genbrugsbutikker og foreninger, som kan finde nye ejere til dem.
I løbet af Skatkammerets første 12 måneder har 207 tons genbrugsmaterialer fundet nye ejere.
Virksomheder og genbrugsbutikker bidrager til at cirkulere varerne tilbage i samfundet og skabe nye anvendelsesmuligheder.
Projektet har også åbnet op for en ny brugergruppe: udsatte borgere i kommunen. Gennem henvisning fra deres sagsbehandlere i kommunens forvaltninger eller fra Kriminalforsorgen kan de få adgang til møbler og andre nødvendige genstande i Skatkammeret.